bij Omroep Gelderland

Maandag 15 mei waren onze voorzitter Peter en basklarinettiste Maria ieder uur te zien bij Omroep Gelderland. Zij gaven hun commentaar bij de film over Angeren uit 1960. Deze dorpsfilm is destijds in opdracht van de harmonie gemaakt en pastte perfect bij het thema

Terugkijken?

Dat kan hier: https://www.gld.nl/tv/aflevering/ons-dorp-angeren-1960/237311

Geinteresseerd in de hele film? Neem contact met ons op.

Van de site van Omroep Gelderland:

ANGEREN – Harmonie St. Caecilia bestaat in 1960 veertig jaar en daarom laat het bestuur een fraaie dorpsfilm van Angeren maken. Het dorpje dat het zwaar te verduren had in de frontlinie van de Tweede Wereldoorlog, is er weer aardig bovenop. Een nieuwe kerk vervangt het platgebombardeerde godshuis en is met de nodige moeite door de bouwpastoor voorzien van een orgel. De Ons Dorp-film laat ook zien dat varkens in Angeren een belangrijke rol spelen.

Inwoners van Keujesgat (naar keuje – Betuws voor varken) hebben een kleine boerderij en een bijbaan, werken als bouwvakker, bij de ENKA in Arnhem, of dichtbij in de steenfabrieken. Keujesgat is de carnavals- en ook wel een beetje geuzennaam voor Angeren. Er is nog discussie geweest over een nieuwe bijnaam (‘varkensgat’ vonden sommigen wat ordinair), maar de carnavalsvereniging houdt vast aan de traditie en dus staat er ook een klein varkensstandbeeld in het dorp.

Carnaval kan pas beginnen als dat ‘varkentje gewassen is’, meestal met bier. In de film zien we natuurlijk de nodige varkens en ook Jan Buurman die met zijn kar en de ‘beer’ boerderijen afgaat om het mannetje de keujes te laten dekken. Volgens sommigen kon je de varkenslucht door het hele dorp heen ruiken.

Angerense keujes in de stal

Angerense keujes in de stal© Omroep Gelderland

Beroemd door de Betuwe Zusjes

Beroemde inwoners had Angeren ook. De vier accordeon spelende Betuwe Zusjes maakten naam met optredens voor de radio. En die bekendheid werd vergroot met veel optredens en soms een heuse ‘Grote Betuwse Zusjes-show’. In de films is één van de vier zussen aan het mattenkloppen, maar een jonger zusje wil wel even accordeon spelen voor de camera terwijl ook geluidsopnames worden gemaakt.

100 jaar harmonie met een eigen biertje

Verdwenen zijn de kolenboer, de smid, de melkboer met paard (dat precies wist bij welke adressen gestopt moest worden) en wagen, de kruidenier en de café’s. Voor een biertje gaat Angeren nu naar de kantines van de voetbalclub of de tennisvereniging, en gelukkig is er een dorpshuis waar inwoners naast een drankje ook voor entertainment en sporten terechtkunnen. En Harmonie St. Caecilia aan wie de dorpsfilm te danken is, die muzikantengroep vierde twee jaar terug het 100-jarige bestaan met een eigen biertje (De Angerse Blonde Toeter) en boek over haar geschiedenis.

De volledige uitzending van de Angeren-film is te vinden op de programmapagina van Ons Dorp.

Ons Dorp was dit jaar iedere maandag van eind maart tot en met 15 mei 2023 te zien bij Omroep Gelderland en komt in 2024 terug met nog meer Gelderse dorpsfilms die niet eerder zijn vertoond. Is jouw dorp nog niet geweest en weet jij waar de dorpsfilm is? Laat het dan weten via onsdorp@gld.nl of bel naar 026-3713713.

Ons Dorp komt tot stand in samenwerking met Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland, de streekarchieven en de plaatselijke historische genootschappen.

Kijk HIER de complete uitzending en vind ook de meer dan 90 eerder uitgezonden afleveringen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *